In dit overzicht enkele links naar de NBVS-Site. De inhoud van de documenten is niet op de site van SV de Prins opgenomen, maar het zijn directe links naar NBVS-pagina's.

Pluim competitie

Kogel competitie

Het verhaal "Een wedstrijd in pluimvlucht" van de NBVS.

De pluimwedstrijden beginnen op zondagochtend officieel om 10.30 uur. Voor die tijd bestaat de mogelijkheid om op de baan het geweer in te stellen in verband met lichtinval en dergelijke. De afstand waarop geschoten wordt is bij de pluim 5,5 meter, waarbij de schutter uit de vrije hand schiet met de mogelijkheid om tegen een tafel te leunen. De wedstrijd gaat van start met twee schutters van rivaliserende teams die gelijktijdig in de baan staan en drie proefschoten lossen. Vervolgens worden er om en om twee series van negen schoten gelost.pluim3

Na elke drie schoten wordt er gewaardeerd; een pluimschutter weet dus meteen of hij voor of achter staat! Elk van de vier schutters van een team dient zijn serie binnen twaalf minuten te schieten, vervolgens wordt de procedure herhaald totdat elke schutter in totaal achttien schoten heeft gelost.

De schietuitslagen worden vervolgens naar het bondsbureau opgestuurd; per schutter worden de scores bijgehouden en nieuwe gemiddelden uitgeteld. Uiteindelijk wordt één team kampioen, maar individueel bestaat daarnaast de mogelijkheid om topschutter van de bond te worden. Diegene met het hoogste gemiddelde van het seizoen ontvangt naast de titel een wisselbeker en een plaquette. Daarnaast is het mogelijk door het voldoen aan voorafgestelde normen om een bronzen, zilveren of gouden prestatiespeld in de wacht te slepen!

Pluimschieten bij de NBVS

Het verhaal van de NBVS over pluimschieten.

De pluimcompetitie van de NBVS is niet alleen zo bijzonder doordat deze uitsluitend inpluim2 Zuid-Limburg voorkomt , maar ook maakt elke schutter een kans een prestatiespeld in de wacht te slepen. De prestaties liggen in iedere klasse heel dicht bij elkaar. Dit komt door een ver doorgevoerde klasse-indeling waardoor elk team een kans maakt in de prijzen te vallen.

Het aantal klassen en het aantal teams per klasse wordt jaarlijks bepaald aan de hand van het totaal aantal ingeschreven teams. pluim1Het rangschikken en indelen van de ingeschreven teams in de diverse klassen is afhankelijk van de laatste, in een NBVS-competitie behaalde persoonlijk gemiddelde van de ingeschreven schutters.

Als extra spanningselement is de pluimcompetitie in twee helften opgedeeld; een eerste en een tweede periode. De eerste periode levert een periodekampioen op, maar bij de aanvang van de tweede periode beginnen de teams weer van voren af aan. Door deze opdeling van het seizoen is het mogelijk dat een ander team (ook periodekampioen) kan worden. Zou hetzelfde team opnieuw als winnaar uit de bus komen, dan is dit automatisch kampioen. Zo niet, dan volgt een spannende beslissingswedstrijd tussen de twee titelhouders.