Pluimschieten bij de NBVS

Het verhaal van de NBVS over pluimschieten.

De pluimcompetitie van de NBVS is niet alleen zo bijzonder doordat deze uitsluitend inpluim2 Zuid-Limburg voorkomt , maar ook maakt elke schutter een kans een prestatiespeld in de wacht te slepen. De prestaties liggen in iedere klasse heel dicht bij elkaar. Dit komt door een ver doorgevoerde klasse-indeling waardoor elk team een kans maakt in de prijzen te vallen.

Het aantal klassen en het aantal teams per klasse wordt jaarlijks bepaald aan de hand van het totaal aantal ingeschreven teams. pluim1Het rangschikken en indelen van de ingeschreven teams in de diverse klassen is afhankelijk van de laatste, in een NBVS-competitie behaalde persoonlijk gemiddelde van de ingeschreven schutters.

Als extra spanningselement is de pluimcompetitie in twee helften opgedeeld; een eerste en een tweede periode. De eerste periode levert een periodekampioen op, maar bij de aanvang van de tweede periode beginnen de teams weer van voren af aan. Door deze opdeling van het seizoen is het mogelijk dat een ander team (ook periodekampioen) kan worden. Zou hetzelfde team opnieuw als winnaar uit de bus komen, dan is dit automatisch kampioen. Zo niet, dan volgt een spannende beslissingswedstrijd tussen de twee titelhouders.